Producenci

Newsletter

Chitosan

Chitosan – to produkt uzyskiwany poprzez sproszkowanie pancerzy skorupiaków (krewetek, homarów, krabów, raków) składający się z cząstek chityny, której właściwość polegająca na wiązaniu się z cząsteczkami tłuszczy i w rezultacie brakiem absorpcji tłuszczy przez organizm ludzki jest podstawą zastosowania tego  środka w preparatach mających ułatwiać utratę zbędnych kilogramów. Generalnie proces trawienia tłuszczy przebiega głównie w jelicie cienkim, gdzie rozdrobnione cząsteczki są wchłaniane do organizmu poprzez ściany jelita. Stosowanie chitosanu ma doprowadzić do sytuacji takiej, gdzie tłuszcz związany z chitosanem nie daje się rozdrobnić na tyle, żeby jelito cienkie poradziło sobie z jego wchłonięciem. Cząstki są po prostu za duże i w rezultacie, niestrawiony przechodzi w dalszą część układu trawiennego i zostaje wydalony wraz z kałem. Aby efekty stosowania chitosanu były optymalne należy zażywać go przed posiłkiem.

Chitosan opisywany jest jako nie zagrażający zdrowiu, jednak zwraca się również uwagę na kilka negatywnych skutków suplementacji tym preparatem. Odpowiednia ilość tłuszczy w organizmie zapewnia źródło energii, zatem suplementacja chitosanem może skutkować spadkiem energii i pogorszeniem samopoczucia. Zwraca się także uwagę na większe prawdopodobieństwo występowania problemów z wydalaniem – zatwardzeń. Jest też spora liczba osób, dla których stosowanie chitosanu może być niebezpieczne – to osoby uczulone na związki zawarte w skorupiakach.

Zazwyczaj ocenia się, że chitosan może stanowić na rynku suplementów ułatwiających redukcję wagi ciekawą alternatywę wobec termogeników, szczególnie dla osób nie mogących pozwolić sobie na stosowanie stymulantów, nawet tak słabych jak kofeina, ze względów zdrowotnych. Należy jednak pamiętać, że aby osiągnąć stały, zadowalający efekt  konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych i odpowiednia aktywność fizyczna.

top