Producenci

Newsletter

EGCG

EGCG (Galusan epigallokatechiny) –związek chemiczny pochodzenia organicznego, należy do grupy flawonoidów i polifenoli. pochodna katechiny. W wysuszonych liściach zielonej herbaty (camellia sinensis) EGCG stanowi do 1/3 masy. Jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów (zwalcza szkodliwe wolne rodniki), wpływa na regulację i utrzymanie odpowiedniego poziomu neuroprzekaźników, wspiera spalanie tkanki tłuszczowej, jest delikatnym stymulantem.

W suplementacji prozdrowotnej dobrze łączyć z: witaminą C, kurkuminą, L-Teaniną, inozytolem. W celu usprawnienia spalania tkanki tłuszczowej warto połączyć z kofeiną i kapsaicyną. Dawkowanie jest bardzo zróżnicowanie i zależne od celu suplementacji i tolerancji na ww. związek. Przeważnie mieści się w zakresie 50-500mg. Tolerancja na EGCG jest bezpośrednio skorelowana z tolerancją na kofeinę. W celu wspierania spalania tkanki tłuszczowej porcja spożywana jest przedtreningowo, lub na czczo.

top