Producenci

Newsletter

Dzika Róża

Owoce dzikiej róży znajdują się bezpośrednio pod jej liścmi. Owoce róży wraz z jej liścmi są stosowane do produkcji medykamentów oraz suplementów diety. Świeże owoce dzikiej róży zawierają duże ilości witaminy C więc dzielą one swe zbawienne właściwości, takie jak leczenie przeziębień oraz grypy. Niestety duża ilość witaminy C zawartej w owocach wspomnianej dzikiej róży jest niszczona poprzez ich suszenie, oraz zmniejsza się podczas przechowywania. W związku z powyższym znaczna ilość witaminy C dodawanej do pokarmów, lub suplementów diety jest tworzona laboratoryjnie. Owoce dzikiej róży są również używane przez osoby borykające się z bólami brzucha, skurczami żołądka, nadkwasowością, nadmierną drażliwością żołądka oraz pomagająca na schorzenia związane z wydalaniem. Dzika róża pomaga też na zaparcia, utrzymywanie właściwej ilości płynów w organizmie, wysoki cholesterol, utratę wagi, wysokie ciśnienie, bóle klatki piersiowej, gorączkowanie, oddawanie właściwej ilości moczu, poprawia dokrwienie w kończynach dolnych. W przemyśle przetwórczym jako naturalne źródło witaminy C owoce dzikiej róży są używane do produkcji herbaty, dżemów oraz syropów. Badania wskazują, że owoce dzikiej róży pomagają osobom cierpiącym na zwyrodnieniową chorobę stawów, zmniejszając ból oraz lecząc wspomnianą dolegliwość. W połączeniu z lawendą oraz szałwią muszkatułową pomaga leczyć bóle menstruacyjne u kobiet. Inne z kolei badania pokazują, że owoce dzikiej róży w połączeniu z sokiem jabłkowym pomaga zmniejszać poziom cholesterolu oraz ciśnienia krwi u ludzi ciepiących na nadwagę.

top